Nöroloji

Nöroloji

“Nöron Bilimi” anlamına gelen nöroloji; merkezi sinir sistemindeki rahatsızlıkların ve hastalıkların teşhis edilmesinden, araştırılmasından ve tedavi edilmesinden sorumlu olan tıp bilim dalıdır. Nöroloji;

Merkezi, periferik ve otonom sinir sistemi sorunlarıyla,

Doğumsal ya da sonradan oluşan yapısal ve fonksiyonel sinir sistemi bozuklukları ile ilgilenmektedir.

Nörolojik hastalıklar hastaların genel sağlık durumlarını etkiler ve hayat kalitelerini düşürerek onları yardıma muhtaç hale getirir. Erken teşhisin önemli bir fark yarattığı nörolojik hastalıkların tespitinde teknolojik tetkik yöntemlerinden yararlanılmaktadır.

Bilgisayarlı Tomografi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Karotis-Vertebral Arter Doppler, EEG, EMG gibi teknolojiler hastalıkların teşhisini ve takibini mümkün hale getirmektedir.

Nöroloji Ünitesinde Teşhis ve Tedavisi Yapılan Hastalıklar

  • Alzheimer,
  • Migren,
  • Baş Ağrıları,
  • Vertigo,
  • Epilepsi,
  • Parkinson,
  • Beyin ve Damar Hastalıkları,
  • Demans,
  • Hareket Bozuklukları,
  • Emiyelinizan Hastalıklar,
  • Polinöropatiler,
  • Kas Hastalıkları,
  • Sinir Kas Kavşağı Hastalıkları.

1- Alzheimer

Alzheimer hastalığı ilerleyen bir şekilde bilişsel yeteneklerin azalmasına neden olan bir beyin hastalığıdır. Kişi yavaş yavaş çevre ile iletişim kurma yeteneğini, karar verme yeteneğini ve belleğini kaybeder. Günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmede zorlanır ve günlük işlerini yapmak için yardıma ihtiyacı olmaya başlar

2- Migren

Migren, temelde genetik yapıdan kaynaklanan, başa giden damarların aşırı genişlemesi ve bu damarların çevresindeki sinir liflerinden salınan çeşitli kimyasalların uyarımı ile ortaya çıkan bir ağrıdır

3- Baş Ağrıları

Baş ağrılarının nedeninin tespit edilebilmesi için; hastanın genel sağlık durumunun, yaşının; ağrının karakterinin, şiddetinin, yerleşiminin, tetikleyicilerinin, meydana gelme sıklığının ve neden olduğu diğer semptomların tespit edilmesi gerekir.

Bu süreçte hastanın uyku alışkanlıklarından, ailesinin hastalık öyküsüne kadar tüm detaylara da hakim olunması faydalı olacaktır. Kaslardaki gerilmeden kaynaklanan orta düzeyde rahatsızlık veren “gerilim tipi baş ağrıları”; boyun, kemik, disk, sinir kökü ve eklem kaynaklı “servikojenik baş ağrıları”; mevsim geçişlerinde şiddetlenen ve ataklar şeklinde görülen “küme tipi baş ağrıları” en sık görülen baş ağrısı çeşitlerine örnek olarak gösterilebilir.

4- Vertigo

Baş dönmesi ya da vertigo, dış dünyanın kişinin çevresinde döndüğünü görmesi ya da kişinin kendisinin dönüyormuş gibi olması duygusudur.

5- Epilepsi

Beyindeki elektriksel değişimler sonucu kişinin istemsiz hareketler yapıp davranış bozukluğu göstermesine neden olan; nöbetler halinde etkisini hissettiren nörolojik bir hastalıktır. Genetik faktörler, toksik maddeler ve beyin rahatsızlıkları epilepsiye neden olabilir.

Hastalığın; ergenlik döneminde başlayan ve uzun soluklu tedavi gerektiren Juvebil Myoklonik epilepsi; nöbetlerin ani şekilde beynin ön bölgesinde meydana gelen sorunlar neticesinde oluşan frontal lob epilepsisi; beyin şakak bölgesindeki sorunlar nedeniyle ortaya çıkan temporal lop epilepsisi gibi çeşitleri bulunmaktadır.

6- Parkinson

Beyindeki dopamin içeren nöronların azalması ve işlev bozukluğu sonucu ortaya çıkan kronik ve ilerleyici giden hareket bozukluğuna neden olan bir hastalıktır.

7- Beyin ve Damar Hastalıkları

Genetik yatkınlık, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, obezite, alkol tüketimi, hareketsizlik, yüksek kolesterol, enfeksiyon ve doğumsal damar sorunları nedeniyle beyin damarlarında kalınlaşma, daralma, yırtılma ve tıkanma gibi problemlerin oluşması beyin ve damar hastalıklarına neden olabilir. Beyin damar hastalıkları ciddiye alınması gereken ve tedavi edilmediği takdirde ölüme yol açabilme potansiyeline sahip hastalıklar arasındadır. Beyin kanaması, felçler ve damar yırtılmasına bağlı olarak subaraknoid kanamalar beyin damar hastalıklarına örnek olarak gösterilebilir.

8- Demans

Halk arasında bunama hastalığı olarak bilinen demans; bilişsel yetilerin azaldığı durumlar için kullanılan genel bir terimdir. Başlı başına bir hastalık olmayan demans; hafıza, iletişim ve düşünce yetilerinin azalmasının ifadesinde kullanılır. Kısa dönemli hafıza kayıplarıyla etkisini hissettiren, düşünme yetisini azaltan, unutkanlığı arttıran, kişinin hayat kalitesini bozan bu rahatsızlık farklı nedenlerle oluşabilir. Beyin hücrelerinin ölmesi ya da zaman içerisinde sinirlerin hasar görmesi ya da geçirilen travmalar sonucunda kişi demans belirtileri göstermeye başlar. Beyin damar hastalıkları sonucu hücrelerin ölmeye başlaması durumu vasküler demans olarak adlandırılır.

9- Hareket Bozuklukları

Nöronların ölmesi, hasar görmesi ve işlevini yitirmesi sonucu kişinin istemsiz hareketlerle hayat kalitesinin azalması; bilişsel fonksiyonlarının gerilemesi sonucunu doğurmaktadır. Parkinson hastalığı, Wilson hastalığı, Huntington hastalığı, distoniler, diskineziler, huzursuz bacak sendromu ve esansiyel tremor hareket bozukluklarına örnek olarak gösterilebilir. Hareket bozukluklarında kişilerin istemsiz hareketleri yavaş ya da çok hızlı bir şekilde gözlenebilir. Hareketlerin bozukluğunun nedenlerinin tespit edilmesi hastalıkların semptomlarının ilerlemesini durdurabilir. Bu nedenle erken teşhis ve doğru tedavi hastanın hayatı üzerinde oldukça olumlu sonuçlara yol açabilmektedir.

10- Emiyelinizan Hastalıklar

Sinirler vücudun her bir noktasından mesaj alıp bu mesajları beyine ileterek konuşmayı, görmeyi, hissetmeyi ve düşünmeyi sağlarlar. Sinir hücrelerin miyelin adı verilen yalıtkan bir madde ile kaplıdır. Miyelinler zarar gördüğü zaman vücudun genelinde etkilerini hissettirirler. Miyelinlerin zarar görmesi sonucunda sinirler uyarılarını normalden çok daha yavaş iletmeye başlar. Bu durumda ise demiyelinizan hastalıkları görülür. Enfeksiyonlar, metabolik problemler, fiziksel travmalar ve oksijensiz kalınması durumunda ortaya çıkabilen demiyelinizian hastalıklara örnek olarak MS, Akut demyelinizan Ensefalomiyelit ve transvers miyelit gibi hastalıklar verilebilir.

11- Polinöropatiler

Guillain-Barre sendromu, şeker hastalığı, vitamin yetersizlikleri, enfeksiyon, maruz kalınan toksinler gibi farklı nedenlerle ortaya çıkan polinöropatiler periferik sinirlerin zarar görmesi durumudur. Polinöropatiler; bağışıklık sisteminde ve metabolik sistemde görülen hastalıklar neticesinde veya toksinler ya da genetik faktörlerin etkisiyle oluşabilir.

12- Kas Hastalıkları

Vücudun hareket etmesini sağlayan kaslar;

Kasları etkileyen sinirlerin zarar görmesi, İltihaplanma, Genetik hastalıklar, Yaralanma, Kullanılan ilaçlar gibi nedenlerle işlevlerini kısmen ya da tamamen kaybedebilirler.
Kasların azalması, güçsüzleşmesi, erimesi sonucu oluşan hastalıklar “kas hastalıkları” (miyopati) olarak adlandırılırlar.

13- Sinir Kas Kavşağı Hastalıkları

Kas ve sinirler arasında iletişim kopması sonucu kaslar işlevlerini kaybedebilirler. Sinir kas kavşağı hastalıkları, farklı nedenle oluşabilir. Genetik faktörler kadar sonradan edinilen kas hastalıklarının olduğu bilinmektedir. Kas güçsüzlüğü olarak bilinen Miyestenya Gravis ve amiyotrofik lateral skleroz sinir kas kavşağı hastalıklarına örnek olarak gösterilebilir.

 

 

+90 232 832 23 62

Bir sorunuz mu var? Bizi hemen ara

info@yasamsagliktipmerkezi.com

Desteğe mi ihtiyacınız var? Bize bir mail atın

Pzt – Cm 08:30 – 18:00

Çalışma saatlerimiz

1987 senesinde Menemen Yaşam Sağlık Polikliniği olarak faaliyetine başlayan kurumumuz, 2005 senesinden bu yana Halkımıza Özel Menemen Yaşam Tıp Merkezi olarak hizmet vermektedir. Yaptığımız yatırımlarla çağın gerektirdiği modern cihazları halkımızın hizmetine sunmaktadır.